Zelený Äaj pocházà původnÄ› z ÄŒÃny. Tam se zaÄal použÃvat nejen jako léÄivý nápoj, ale i jako prostÅ™edek posÃlenà tÄ›la i ducha a nalezenà harmonie. Byl také souÄástà celé Å™ady obÅ™adů.
Zelený Äaj sloužil i jako jakýsi „stmelovaÄ“ pÅ™i setkávánà se s jinými lidmi.
ÚÄinky zeleného Äaje jsou tak známy 3 000 let a jsou dokonce podpoÅ™eny nÄ›kolika vÄ›deckými studiemi.
Zelený Äaj jako léÄivý dar
Zelený Äaj obsahuje katechiny, polyfenoly, aminokyseliny, kofein, vitamÃny a minerály. To vÅ¡e dohromady z nÄ›j dÄ›lá opravdu cenný dar z pÅ™Ãrody. Mezi nejznámÄ›jÅ¡Ã léÄivé úÄinky patÅ™Ã:
- posiluje mozek
- zvyÅ¡uje motivaci a soustÅ™edÄ›nÃ
- zrychluje metabolismus
- zlepÅ¡uje trávenÃ
- eliminuje škodlivé látky
- snižuje riziko osteoporózy
- snižuje únavu a stres
Jaká je doporuÄená dennà dávka zeleného Äaje?
Abyste z tohoto zázraÄného nápoje vytěžili maximum, konzumujte 2-3 šálky dennÄ›. Nejlépe mezi jÃdly.
Tip: nechcete se zdržovat s pÅ™Ãpravou Äaje? Nenà problém zakoupit zelený Äaj v tabletách. Ty si můžete pÅ™ibalit kamkoliv s sebou, napÅ™Ãklad na dovolenou.
Jak bylo psáno výše, pÅ™Ãprava zeleného Äaje je v mnoha zemÃch doslova rituál. A aby vám zelený Äaj chutnal a mÄ›l vÅ¡echny léÄivé úÄinky, musÃte ho správnÄ› pÅ™ipravit.Â
- do hrneÄku o objemu 150ml vsypte 1-2 Äajové lžiÄky sypaného Äaje (použijte k tomu papÃrové filtry)
- zalijte převařenou vodou vychladlou na teplotu kolem 70-80 stupňů Celsia
- nechte louhovat 1-3 minuty
DoporuÄenÃ: nekupujte levné Äaje v pytlÃku. Ty povÄ›tÅ¡inou obsahujà jen suché vÄ›tviÄky a drÅ¥. ZajdÄ›te do Äajovny a vyzkouÅ¡ejte kvalitnà sypaný Äaj. Sice je nároÄnÄ›jÅ¡Ã na pÅ™Ãpravu, ale už po prvnÃm douÅ¡ku, poznáte rozdÃl.Â
PÅ™ipravte Äaj správnÄ›
Äaj si poté vychutnejte jen tak po douÅ¡cÃch nebo jeÅ¡tÄ› ochuÅ¥te medem a citronem
Tip: vylouhovaný Äaj můžete použÃt poté jeÅ¡tÄ› 1x, jen bude trochu slabÅ¡Ã.
V létÄ› si můžete dát ledový zelený Äaj (nechte vychladit v lednici) s lÃstky máty a ledem.